R.M. Williams

R.M. Williams

Australian Boots – Australian Made

R.M. Williams tillverkar sina boots i Australien. Tillverkningen görs för hand som den alltid har gjorts från starten 1932. Enbart läder med den bästa kvalitén används. Tillverkningsmetoden kallas Goodyear Welt, en randsydd konstruktion som garanterar den bästa hållbarheten och komforten.

 

Underhåll och skötsel

Läder är ett naturmaterial och kräver skötsel. En auktoriserad skomakare kan se till att sulor och klackar byts med bibehållen kvalité. Rätt omhändertagen behåller en randsydd kvalitetsko sina egenskaper i många år.

 

Läder behöver fett för att hålla länge och bevara sin naturliga lyster. Skorna bör smörjas in minst ett par gånger per säsong. Har de blivit blöta bör de smörjas in innan de blir helt torra och spricker. Tänk på gångveck, sulkanter och klack dessa ställen är särskilt utsatta. Själva lädersulan kan med fördel smörjas upprepade gånger per säsong. Färgen på skon förbättras och bibehålls med skokräm. Hur ofta man skall putsa sina skor är en smaksak. Skor i mocka och nubuck bör impregneras med ofärgat spray. Skor i mocka och nubuck skall normalt inte smörjas med fett då detta förändrar ytan och utseendet kraftigt. Fettet skadar inte lädret med ändrar utseendet för alltid. Tänk även på att ljusare skinn som smörjs in skall bli mörkare.

 

Viktigt att komma ihåg är att alltid rengöra skorna med lädertvål när de har använts t.ex. under vintern och blivit utsatta för salt. Avlägsnas inte saltresterna omedelbart, utan får torka in så kan skorna spricka. När de är rengjorda och inte helt torra smörjs de in med läderfett.

Låt aldrig en lädersko stå nära öppen spis eller element. Detta torkar ut lädret och sprickor kan uppstå.

 

Randsydda skor bör vila efter en dags användning. Vår rekommendation är att skorna får vila i minst 2 dagar med skoblock gjorda av cederträ. Detta material suger upp fukten på bästa sätt och gör att lädret håller formen. 

Vi rekommenderar att man använder R.M. Williams skötselprodukter.

Med dessa råd kan du njuta av dina R.M. William boots i många år!

VIDEOKLIPP FRÅN R.M. WILLIAMS