Crockett & Jones

Finaste kalvskinn, läster designade för absolut bästa passform och 130 års erfarenhet gör enligt många Crockett & Jones till de bästa skorna i världen.

Det tar inte mindre än åtta veckor att göra ett par skor av märket Crockett & Jones, men det kanske inte är så överraskande. Varje par skor passerar nämligen inte mindre än 200 par händer under tillverkningen, vars metoder kan spåras flera hundra år tillbaka. Lädret som används är nästan uteslutande vegetabilgarvat kalvskinn och till skillnad från vanliga skor sys ovanlädret fast mot bindsulan istället för att bara limmas. Innan sulan sys fast läggs dessutom ett lager kork mellan slitsulan och innersulan. Efter några promenader formas korken efter foten och ger på så vis en jämn belastning under hela förfoten. För att dämpa stöten i stegen, är klacken uppbyggd av läderskivor istället för plast eller trä.

Hög kvalitet i såväl materialval som produktionsmetoder gör att ett par Crockett & Jones som används flitigt men sköts väl kan hålla upp till 20 år.

Skovård

Låt alltid skorna vila upp till två dagar efter användning. Då hinner de torka ordentligt. Använd alltid skoblock när skorna inte används. Då behåller de sin form och man minskar riksen för sprickor i skinnet.

Skinnskor putsas med skokräm. Använd Crockett & Jones skokräm eller vår egen "Hammarkräm". Tvätta först bort smuts och damm från skorna. Om de är riktigt smutsiga bör du använda en bra lädertvål. Arbeta sedan in ett tunt lager skokräm runt hela skon med en påstrykarborste eller putsduk. Efterpolera med en hästborste eller fårskinnsduk för att få upp en fin glans. Polera även lädersulan med en neutral skokräm så skyddar du den bättre.

Mockaskor behandlas med en mockaborste. En mockaborste har en hård borst, ofta medinfälld mässingborst. Mockaborsten tar bort den mesta smutsen. lyfter upp fibrerna och fräschar upp mockan. Impregnera sedan skorna med en mockaspray för att skydda dem. Mockasprayer finns dessutom med pigment i för att lyfta fram färgen i skinnet. Även mockaskor kan tvättas med en bra lädertvål om de blivigt riktigt smutsiga. Använd bara mockarekommenderad tvål som du köper hos våra återförsäljare.